Thursday, November 12, 2015

En konstig lag om stativ som diskuteras i riksdagen

Många har sagt att Sveriges regering är som en cirkus, jag håller med till 100%. Efter bytet till Stefan Löfven har vi fått vittna många roliga incidenter, både med honom och hans kollegor från t.ex. Miljöpartiet. Men vi ska hålla den här bloggen fri från politik, det jag vill diskutera idag är en konstig lag som diskuteras och kan eventuellt slås igenom.

Alla här vet vad ett stativ är väl? Det är som tre ben med en platta där uppe för din kamera, typ det vanligaste verktyget en fotograf kan ha. Stativ används för att stabilisera en bild, fotar man t.ex. på kvällen med lång slutartid måste man ha stativ om man vill ha en skarp bild. Man använder sig också av stativ för kunna göra så kallade time lapse videos. Då sätter man kameran på stativet och fotar över en längre period. Det är även vanligt att man använder stativ för att ta foton på sig själv, för oss som ogillar selfiesticks hehe.

Nu planeras det på att göra stativ olagliga, japp du läste det rätt. Enligt kameraövervakningslagen så faller stativ under kameraövervakning. Dom menar att om jag som fotograf, vill gå ut och fotografera på natten med mitt stativ håller jag på med övervakning. Det är tydligt att dom som klubbar igenom den här lagen har blivit utsatta för något trauma när dom var små.

Jag förstår inte hur man kan klubba igenom något sådant. Tänk dig att du går till kungsträdgården och vill ta en bild på den fina omgivningen i solnedgången, du måste använda dig av stativ för att få bästa resultat. Nepp, du får inte göra det eftersom kameran sitter fast på ett stativ.

Det sjuka med den här lagen är att jag skulle kunna göra exakt samma grej, stå på samma ställe, fotografera samma människor, bara att jag håller kameran i handen istället. Då är det helt lagligt, då "övervakar" jag inte.

Går det här igenom kommer jag flytta från Sverige.

Juste, samma styrelse anser att bilkameror och actionkameror faller under samma kategori... Vi lever i en cirkus på riktigt.

No comments:

Post a Comment